Festes

Guardamar té un calendari festiu tradicional que s’allarga tot l’any. Nadal es viu de manera màgica i especial. Es ple d’actes per als joves i més grans que comencen amb el pregó de Nadal i la inauguració del Betlem municipal. Durant aquests dies se succeeixen esdeveniments esportius i activitats per a xiquets: teatre de carrer, jocs, màgia… Un acte singular és l’ arribada del gegant Menjabollos, que desfila el 23 de desembre i balla al so de la dolçaina i del tabalet. Cal destacar també la cavalcada dels Tres Reis d’Orient el 5 de gener.

La Setmana Santa se celebra amb processons esplèndides, algunes acompanyades de representacions de la Passió de Crist pels carrers. Dilluns de Pasqua es manté viva la tradició valenciana d’anar a menjar la mona a la pineda del Parc Alfons XIII.

L’estiu ens obri les portes amb la celebració de Sant Joan i l’ancestral ritual de foc: es  basteix i es crema una monumental foguera.

A la segona quinzena de juliol se celebren les festes patronals de Moros i Cristians en honor a Sant Jaume Apòstol. Les comparses dels dos bans desfilen espectacularment rememorant la història. La música, els focs artificials, la dansa i el color són els components d’aquesta festa.

Al setembre se celebren les festes en honor a la Mare de Déu de Fàtima en la pedania del Camp de Guardamar, i a l’octubre, en un clima més arreplegat, les de la patrona de la població, la Mare de Déu del Roser.