Rutes a peu i en bici

 

1 Ruta de les dunes i la Gola

Inici: Oficina de Turisme
Final: espigó de la Gola
Longitud: 3,2 km
L’itinerari ix del casc urbà pel passeig de l’Enginyer Mira, que va ser el primer camí de Guardamar a la mar a través de les dunes, obert en 1903. Recorreguts 300 m es gira a l’esquerra per travessar la pineda, repoblada a la primeria del s. XX per frenar l’avanç de les dunes. Durant la segona meitat del recorregut es pot observar a la dreta el cordó de dunes mòbils que s’estén al llarg de la platja. Al final del recorregut es troba el port esportiu i la gola del Riu Segura, que ofereix una panoràmica del cordó dunar i la pineda.

2 Ruta del Port

Inici: Pont de Ferro
Final: Port pesquer
Longitud: 2,7 km
Aquesta ruta recorre el marge dret de l’últim tram del Riu Segura per la vora nord del casc urbà i de la pineda fins arribar al port esportiu i pesquer. Durant la major part del recorregut és possible l’observació de moltes espècies d’aus aquàtiques, presents al tram de riu on es produeix la transició entre l’aigua dolça i l’aigua salada.

3 Ruta dels Tussals

Inici: Pont de Ferro
Final: Platja dels Tussals
Longitud: 3,8 km
Cal seguir el riu cap a l’oest 600 m fins trobar el gual que el travessa i caminar pel camí del marge esquer fins la mar. Hi ha un tram de la ruta on es camina entre els llits nou i vell del Riu Segura, on aquest darrer rep les aigües de drenatge de gran part del Baix Segura a través de múltiples assarbs o canals de drenatge. Cal travessar el riu vell per la passarel·la i caminar entre la pineda i el riu fins la mar. Aquest itinerari és idoni per l’observació d’aus aquàtiques i permet arribar a una de les platges més verges de Guardamar.

4 Ruta de l’Horta

Inici: Pont de Ferro
Final: Gual de La Inquisició
Longitud: 5 km
Aquesta ruta comparteix el primer tram amb l’anterior fins al primer gual. Una vegada travessat el llit cal seguir el camí del marge esquer (riba nord) cap a l’oest, riu amunt, fins que trobem el pont del camí vell d’Oriola; en aquest punt cal desviar-se a la dreta pel camí asfaltat i seguir el traçat de la sèquia dels Horts fins el gual de “La Inquisició”, ja en terme de Rojals, que permet enllaçar amb la ruta 5. Caminar junt a la sèquia dels Horts, una de les majors i més antigues de Guardamar, permet descobrir l’horta tradicional característica de la comarca.

5 Ruta del riu i els cabeços

Inici: Pont de Ferro
Final: Gual de La Inquisició
Longitud: 4,7 km
Travessant el pont de ferro, caminem pel marge esquer (riba nord) del riu vell cap a l’oest, fins trobar el nou llit del riu, que cal seguir pel marge dret (riba sud), també cap a l’oest. Al final, el gual de la Inquisició permet enllaçar amb la ruta 4. Es pot combinar una d’anada i l’altra de tornada. La ruta està plena d’elements d’alt interès del patrimoni arqueològic; d’un costat, l’associat als aprofitaments hidràulics (assut i molí del s. XIV, comportes del canal de la companyia Riegos de Levante, antics aparells elevadors de tracció animal); i d’un altre, els jaciments arqueològics als cabeços o turons que voregen l’horta: ciutadella fenícia al Cabeço Petit de l’Estany, poblat i necròpoli ibèrica al Cabeço Lucero i assentament i fortificació islàmica al Cabeço Soler.

6 Ruta de la Llacuna

Carril bici que al costat de la carretera nacional N-332 uneix Guardamar amb Torrevella. Al km 65,5 es troba el Centre d’Interpretació del Parc Natural de la Llacuna de la Mata.

7 Sendes del Castell

La xarxa de sendes del castell, amb 1,2 km en total, permeten recórrer l’emplaçament i els voltants de l’antiga vila murada i les restes de la fortificació, amb una panoràmica privilegiada sobre el poble, el terme i la badia.

8 Camins de la pineda

Accessibles des de la ruta 1, la pineda ofereix 3,3 km de camins preservats de trànsit motoritzat per gaudir d’aquest espai natural junt a la mar i admirar la magnífica tasca de repoblació duta a terme fa un segle per l’Enginyer Mira.

9 Itinerari de connexió

Per accedir al pont de ferro, punt d’inici de les rutes 2, 3, 4 i 5, es proposa l’itinerari dibuixat al plànol, amb 1 km de longitud a través de carrers tranquils al peu del castell i connectat amb la seua xarxa de sendes.