Museus

Casa-Museu “Enginyer Mira”

Coneguda com la Casa Forestal, està dedicada a la figura de l’il·lustre enginyer (Asp, 1863), a la seua obra i a la història de la repoblació forestal. Al seu interior es mostra documentació fotogràfica, mobiliari i materials relacionats amb els treballs de la repoblació de les dunes dirigits per Francesc Mira i Botella.

La Casa Museu es va reformar el 2006 i va ser inaugurada com a museu el 21 de març una vegada es van incorporar el dormitori, el despatx de l’enginyer, l’escala d’època i l’estació meteorològica.

La Sala I està dedicada a la figura de Francesc Mira. Podrem conèixer la seua biografia, les seues obres més emblemàtiques, la seua bibliografia i la càmera fotogràfica amb què l’ enginyer va dur a terme una gran part de les fotografies que es poden veure exposades per tota la casa.

La Sala II ocupa el corredor que es dirigeix cap a les dependències interiors. Aquest espai està dedicat a la Festa de l’Arbre, iniciada a Guardamar el 1904.

La Sala III alberga el dormitori de Francesc Mira i Botella i sa muller.

La Sala IV és el despatx. Cal destacar-hi un plànol el 1897 realitzat per Francesc Mira i Botella i que reflecteix el greu problema que va suposar l’avanç de les dunes o tussals com es coneixen a Guardamar.

La Sala V conté un resum fotogràfic dels treballs de repoblació, mostrant       l’abans i el després del procés.

L’edifici, un dels més emblemàtics de la localitat, alberga també l’Oficina Municipal de Turisme.

Museu Arqueològic de Guardamar (MAG)

El Museu Arqueològic de Guardamar és al soterrani de la Casa de Cultura. Va ser inaugurat el1989. Harenovat el seu discurs museogràfic a fi de poder transmetre de forma més comprensible, atractiva i didàctica els continguts a un públic cada vegada més divers.

El contingut del Museu és el producte de la seua pròpia activitat incrementat amb els fons arqueològics procedents de les investigacions que es fan al terme municipal de la nostra vila. En l’àmbit local, els fons més antics procedeixen del jaciment fenici de la Fonteta i del Cabeço Petit de de l’Estany. De la cultura ibèrica, s’exposa una selecció de terracotes del santuari ibèric del Castell, així com aixovars funeraris procedents de Cabeço Lucero. Hi destaca una rèplica del bust iber conegut com la “Dama de Guardamar”. La civilització romana està representada per un conjunt de materials de procedència subaquàtica. El període islàmic reprodueix una maqueta d’una cel·la oratori i s’exposa una selecció de materials del mateix jaciment, destacant-hi una col·lecció de cresols islàmics d’època califal. La zona dedicada al baix medieval i època moderna alberga una important col·lecció de ceràmiques dels s. XIV al XIX, procedents de la vila de Guardamar. Per acabar, en la Secció d’Etnologia, es documenten dos dels aspectes més transcendentals de  la història recent d’ aquest poble: l’urbanisme dissenyat per Larrramendi després del terratrèmol de 1829 i la repoblació forestal de les dunes de Guardamar a la primeria del s. XX obra de l’enginyer Francesc Mira i Botella.